Uudet sivut osoitteessa http://heffalumps.net/airlea/hev/shanghaisong.phpTÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN / THIS IS A SIM-GAME HORSE

Shanghai Song AIR

VH14-011-0031Hannover-ori
Syntynyt 29.12.2013 (8-v. 1.3.2014)
Säkäkorkeus 170 cm
Kasvattaja Airlea
Omistaja Airlea, VRL-00091
Koulupainotteinen, Grand Prix
KRJ-I (3/15)

L U O N N E K U V A U S

Shano on rauhallinen ja ystävällinen ori, josta on hirveän helppo pitää. Se on todella seurallinen ja rakastaa niin ihmisiä kuin hevosiakin, myös tallikoiran seura kelpaa paremmin kuin hyvin. Shano on oman luottotammani Suprellen jälkeläinen, isänä sillä on hurjan menestynyt ja upea Skurvashin ori Routzell 99. Vanhemmiltaan Shano tuntuu perineen kaiken hyvän: siitä näki jo hyvin nuoresta lähtien, että sillä on aivan valtavasti kapasiteettia kouluratsastuksen parissa, ovathan molemmat vanhemmat Grand Prix -tason kilpureita. Shanosta on itsestäänkin muodostumassa vähä vähältä melkoinen ruusukehai ja odotukseni orin suhteen ovat hyvin korkealla, niin kisailun kuin jalostuksenkin osalta.

Hoidettaessa Shano on melko helppo tapaus. Sen kanssa harvemmin joutuu minkäänlaisiin ongelmiin, sillä ori on pienestä pitäen hallinnut hevosmaisen hyvät käytöstavat. Shano ei sählää eikä häslää ympäriinsä, paitsi mahdollisesti ruoka-aikaan. Shano on järkyttävän perso ruoalle ja se alkaa käydä melkoisilla ylikierroksilla aina, jos ruokatarjoilu on hetkenkin aikataulusta jäljessä. Silloin on yksinkertaisesti vain parempi olla olematta oriin karsinassa, sillä hermostuessaan se voi helposti tallata vähintääkin hoitajan varpaille, jota taas ori itsekin säikähtää melkoisesti hoitajasta puhumattakaan.
Erikoistilanteissa Shano on kuin kotonaan. Eläinlääkäri ja kengittäjä eivät saa sen turpakarvaakaan värähtämään, Shano onkin aina ilo antaa vieraille käsiteltäväksi: aina saa olla ylpeänä kasvattajana vieressä katsomassa, kun kultapoju käyttäytyi taas kerran mallikelpoisen hyvin. Kuljetuskaan ei ole mikään ongelma, tosin ei se ole mikään ihme, sillä onhan Shanoa kuskattu ympäriinsä nuoresta iästä lähtien.
Kisapaikalla Shano on astetta rauhattomampi, mutta ei siitä hirvein usein kovin suurta haittaa ole ollut, tosin muutama ensimmäinen vieraassa paikassa ollut kisa meni tämän takia hieman penkin alle. Pienen totuttautumisen jälkeen Shano kuitenkin tajusi homman jujun ja alkoi keskittyä enemmän omaan olemiseensa ja suoritukseensa. Kyllä se edelleen on välillä turhan utelias kisapaikoilla ja haluaisi seurallisena tyyppinä tehdä tuttavuutta vähän kaikkien kanssa, mutta kun hoitaja ja ratsastaja vaativat Shanoa keskittymään oleelliseen, se kyllä tottelee.

Ratsuna Shanoa on joskus kuvailtu jopa laiskaksi, jota ei sinällään ole vaikea ymmärtää. Se menee hirveän helposti sieltä, mistä aita on matalin. Kyllä Shanolta miellyttämisenhalua löytyy eikä se melkein koskaan temppuile tai muuten vikuroi, mutta ilmaiseksi se ei tee mitään. Jos ratsastaja ei heti alusta alkaen näytä olevansa tilanteen tasalla ja pomo, voi Shano olla yllättävän rasittava ratsastettava. Jos otteet ovat kuitenkin kunnossa heti alusta lähtien ja ratsastaja osaa käsitellä Shanoa tarpeeksi napakasti, alkaa orikin kunnioittaa selässään keikkuvaa ihmistä ja toimimaan käskyjen mukaan. Silloin siitä kuoriutuukin melkoinen menijä. Yhteisen sävelen löytyessä Shano on upea ilmestys, sillä sen liikkeet ovat lennokkaat ja tahdikkaat ja meno alusta loppuun kauniin sopusointuista.
Maastoreissuilla Shano on yllättävän säikky, vaikka se kotioloissa muuten onkin kovin rauhallinen. Kaikki kiinnostaa sitä aina kovasti ja kaikkea pitää tutkia, mutta samalla se tutkittava voi säikäyttää oriparan perinpohjaisesti. Ratsastaja saa siis olla koko ajan hyvin hereillä ja rennot maastolenkit kauniissa maalaismaisemissa saa Shanon kanssa unohtaa, sillä voihan minkä tahansa mutkan takana vaania metsäkauris tai muu järkyttävä metsän peto.
S U K U T A U L U

VIR MVA Ch. Routzell 99
KRJ I
VIR MVA Ch. Routinier
KRJ II, KTK I
Auez (evm)
Caitee (evm)
Esta Octavia
KRJ III
Leopold II (evm)
Esta Cira (evm)
R.M. Suprelle
KRJ III
Suprimium
Supreme (evm)
Madam T (evm)
Castagne
ktk-III
Galliano (evm)
Tebitert (evm)JÄLKELÄISET

hann-o. Huntsong Vegas, s. 04.01.2014, e. KWB Foxtrot, om. Las Vegas (KRJ-I 9/14)
hann-t. Sadie Song, s. 21.12.2014, e. Abracadabra HA, om. Airlea


VALMENNUKSET JA PÄIVÄKIRJA

13.12.2014, kouluvalmennus, valmentajana Bertta
Kerrassaan upea, kiiltävän mustan värinen ori Shano asteli käynnillä hieman laiskanpuoleisin askelin ympäri maneesia kuljettaen satulassaan tyytyväisenä hyräilevää Scillaa. Tänään olisi luvassa kouluvalmennus! Asetin heti alkuun ratsukon tavoitteeksi erään erittäin tärkeän asian: hevosen taipumisen ja rentouden, josta sitten voi alkaa muokkaamaan rehellistä peräänantoa.
Alkukäyntien jälkeen ratsukko siirtyi ravaamaan kevyttä ravia maneesin toisen lyhyen sivun pääty-ympyrällä. Käskin Scillan alkaa taivutella Shanoa niin paljon kuin vain on mahdollista. Ympyrätyöskentelyn jälkeen Scilla ja Shano alkoivat ravata koko maneesin uraa pitkin ja tekivät pitkillä sivuilla avotaivutuksia ja lyhyillä sivuilla sulkutaivutuksia. Tätä tehtävää suoritettiin niin käynnissä ja ravissa, kuin laukassakin.
Tehtävän jälkeen kehuin ratsukon hyvää yhteistyökykyä, mitä nyt Scillan piti välillä pyytää ratsuaan enemmän eteenpäin ja noin valmennuksen puolessa välissä käskeä kunnollakin liikkeelle, jotta Shano heräisi mahdollisimman hyvin eikä olisi enään nihkeäkään.

27.04.2014, kouluvalmennus, valmentajana Cery
Shanolla oli hieman syttymisongelmia alussa. Ori liikkui pitkänä ja vetelänä, joten lämmittelyyn otettiin hyvinkin nopeatempoisia tehtäviä. Paljon siirtymisiä, koottuja ja lisättyjä raveja ja laukkoja, niin Shano alkoi lämmetä. Sen oli reagoitava nopeasti, mikä vaati myös ratsastajalta paljon. Ratsastajan on tärkeää ottaa asema, varsinkin kun on kyse ratsusta joka ei mielellään tee mitään pakollista. Lämmettyään Shano terävöityi paljon ja alkoi työskennellä koko kropalla käyttäen hyvin myös takapäätä. Pyöreä muoto oli kovan työn takana, mutta lopuksi Shano liikkui hyvin näyttävästi. Valmennuksen aikana keskityttiin muutamiin ongelmakohtiin mitä Grand Prix- radasta tämän ratsukon kohdalla löytyy. Loppuviimein valmennus oli onnistunut ja lopuksi Shano sai ravata pitkänä löysällä ohjalla.

13.04.2014, kouluvalmennus, valmentajana Jaana K.
Shano vaikutti ja heti alussa todella laiskalta, joten päätin heittää ensimmäisen suunnitelman roskiin valmennuksen kulusta ja kehitin nopeasti toisen. Tänään olisi tarkoitus treenata laukanvaihtoja, sekä mahdollisesti passage-piaffe-passage siirtymisiä, jos Shano heräisi kunnolla. Katselin alkulämmittelyjä sivusta ja ojensin Scillalle raipan, jotta ori saataisiin hereillä tähän päivään. Käskin Scillaa ensimmäisenä keräämään ne Shanon takajalat pois sieltä tallista ja käskeä ori kävelemään kunnolla ja reippaasti eteenpäin. Ori luimisteli ja polki välillä jalkaansa, kun sitä raipalla muistutettiin, jolloin käskin napauttamaan uudestaan raipalla.
Hetken päästä käynti oli jo ihan kivan näköistä, joten oli tarkoitus siirtyä raviin. Ravissa Shano oli ihmeen reipas edelliseen verrattuna. Reippaan ravipätkän jälkeen ratsukko nosti laukan, joka rullasi ihan hyvin, mutta Shano kiskoi päätään melko hyvin alas. ”Läpsäytä ohjalla kaulalle aina, kun se koittaa kiskoa päätä liian alas”, neuvoin ja seurasin ratsukkoa katseellani.
”Laita siihen pikkusen enemmän liikettä ja pidä laukka, alotetaan laukanvaihdoilla. Tee Pitkillä sivuilla se vähintää yheksän vaihtoa”, sanoin ja sain vastaukseksi nyökkäyksen. Scilla teki ensimmäisen vaihdon heti kulman jälkeen ja Shano reagoi todella hitaasti. ”Terävämpiä vaihtoja”, käskin ja seuraavassa vaihdossa ratsastaja käytti raippaa vahvistuksena, jolloin laukka vaihtui samantien. ”Hyvä!”
Ratsukko teki vielä vaihtoja hetken aikaa ja kun ne onnistuivat hyvin, niin päätettiin vaihtaa siirtymisiin. Selostin tehtävän ja Scilla aloitti suorittamisen samantien. Siirtymiset onnistuivat kivasti, vaikka Shano ehkä oli vielä hieman laiskalla tuulella. Ratsu vaatii todellisia herättelyjä ratsastuksen alussa ja joka kerta se pitäisi oikeasti saada ihan kunnolla tähän päivään mukaan, että sillä ei tosiaan ne takajalat tallissa olisi,vaan astuisi kunnolla alle ja käyttäisi selkäänsä alusta asti.

23.03.2014, kouluvalmennus, valmentajana Florencia
Musta hannover -ori liikkui korkein askelin Scillan alla pitkin kaviouraa. Ratsukon yhteistyötä oli mukavaa katsella, sillä parivaljakko liikkui hyvinkin siistein ja pienin avuin. Kehotin Scillaa ratsastamaan orinsa suuren suurelle keskiympyrälle, jossa aloitettiin väistämällä vuoroin takaosaa ja etuosaa ulospäin. Näin saimme lapaan hieman irtonaisempaa liikettä ja hevosen niin sisä- kuin ulkopohkeen avuille hyvin ratsastetuksi. Aluksi Shano todellakin yritti kaikkensa, ettei liikkeitä tarvitsisi tehdä täsmällisesti, mutta kun Scilla ratsasti oriaan napakasti, alkoi tehtävä sujumaan kuten oli suunniteltu.
Ravissa Shano esitti lopuksi todella hienot väistöt takaosallaan, joten pyysin Scillaa taputtamaan oriaan ja siirtymään pikkuhiljaa laukkaan. Laukassa jatkoimme samalla väistätys idealla ympyrällä ja pienen alku muistuttelun jälkeen tehtävä alkoi jälleen sujumaan lähes moitteettomasti.
Siirryttiin ratsastamaan kahdeksikolle, jonka keskikohdalla tuli vuoroin esittää piaffea ja vuoroin tehdä siirtymä ravista käyntiin. Alkuun Shanon ulkolapa valui ympyrältä reippaasti pois, joten muistutin ulko-ohjan tuesta ja tehtävä saatiin onnistumaan loistavasti. Piaffe ei tuottanut ratsukolle minkäänlaisia ongelmia ja siirtymät sujuivat leikiten. Loppuun otettiin ravissa viellä sulkutaivutusta ja tehtiin pitkät loppukäynnit venytellen eteen-alas.

20.03.2014, kouluvalmennus, valmentajana Julle
Alkuverryttelyissä keskityimme siihen, että Shano taipuu hyvin sekä lähtee hyvin eteenpäin. Ratsukon työskentelyssä ei ollut moittimista, joten siirryimme seuraavaan tehtävään. Piaffesta passageen siirtymisiä ja toisinpäin. Aluksi otimme vain piaffea ja passagea yksikseen, ennen kun treenasimme siirtymisiä. Aluksi Shano oli vähän hidas, eikä lähtenyt tarpeeksi räjähtävästi piaffesta passageen. Passagesta piaffeen siirtymiset olivat huomattavasti parempia, joten keskityimme enemmän piaffesta passageen siirtymisiin. Scilla sai käyttää napakasti pohjetta jotta Shano lähti hyvin eteen, mutta siirtymiset paranivat koko ajan ja lopulta vaihdoimme tehtävää. Otimme lopuksi vähän kevyempää tehtävää, treenaamalla hyviä pysähdyksiä sekä peruutuksesta laukkaan lähtöä. Shano pysähtyi aluksi astetta liian hitaasti, mutta nyt eteenpäin lähteminen oli huomattavasti paremmat. Muistutin Scillaa valmistelemaan pysähdykset huolellisesti, jolloin pysähtymisetkin tulivat oikein nätisti. Käskinkin sitten ottaa loppuverryttelyt, kun tämäkin tehtävä sujui hyvin.

06.03.2014, kouluvalmennus, valmentajana Lissu T.
Scillan ja Shanon verryttelyt olivat hidastempoiset, jopa vetelät, ja ori vaikutti jumalattoman laiskalta tapaukselta. Orin liike oli tahmeaa ja maahan sidottua, mutta Scillalla ei ollut orinsa kanssavaikeuksia. Ratsukosta huomaa, että töitä on tehty, ja alkulaiskistelu alkoi verryttelyjen edetessä jäädä pois. Scilla osasi ratsastaa oriinsa ryhtiä ja eloa, askeliin tahdikkuutta. Verryttelyjen ehdittyä laukkatyöskentelyyn asti Shano vaikutti aivan eri hevoselta, liikkuminen oli vaivatonta ja näyttävää, vetelyys oli kadonnut kokonaan.
Valmennuksen pääpaino oli laukanvaihdoissa, tavoitteena yhdeksän perättäistä vaihtoa. Laukanvaihtojen lisäksi ratsukko pääsi tekemään vaihtoja piaffesta passageen ja toisin päin.
Valmennus aloitettiin piaffe - passage / passage - piaffe -siirtymisillä. Scillan pitkien, perinpohjaisten verryttelyjen vuoksi Shano liikkui ja vastasi ratsastajansa apuihin erinomaisesti, hevonen kokosi itseään hyvin ja piaffe löytyi saman tien kun sitä pyydettiin. Vaihto passageen oli pehmeä ja sulava, samoin kuin vaihto passagesta piaffeen. Scillalla on vakaa, pehmeä käsi ja kaikin puolin tasapainoinen istunta, jota ei voi kuin kadehtia.
Laukanvaihtoja ei tarvinnut yrittää, ratsukko vain meni ja teki ne. Vaihtoja tuli heti ensi yrittämällä tavoiteltu yhdeksän, kuten lopuillakin suorituskerroilla. Tasaiset, sulavat vaihdot ilman tahtirikkoja eleettömällä ratsastuksella. Ei epäilystäkään, etteikö tämä ori tule pärjäämään kouluradoilla! Eipä teissä paljoa valmentamista ollutkaan, kunhan lateli ohjeet ja ihaili ammattiratsukon työskentelyä.

03.03.2014, kouluvalmennus, valmentajana Satu
Saapuessani kentälle Scilla odottelikin jo minua suloisen oriinsa Shanon selässä. Ratsukko oli jo ehtinyt jonkin aikaa kävellä, joten käskin tytön kerätä ohjat kunnolla käsiinsä ja alkaa käynnissä taivuttelemaan oria reilusti kumpaankin suuntaan. Shano vaikutti heti alusta lähtien todella rennolta ja yhteistyöhaluiselta, mikä tietenkin helpotti Scillan ratsastamista. Seuraavaksi käskin ratsukon siirtyä raviin ja tehdä muutama suunnanvaihdos pohkeenväistön avulla, seuraten koko rata leikkaa -uraa. Väistöön sai myös sujuttaa hieman avotaivutuksen elkeitä, vaikkei se tärkeintä kyseisessä tehtävässä ollutkaan. Shanon ravi oli tahdikasta, ja ori kuunteli ratsastajaansa hienosti.
Onnistuneiden pohkeenväistöjen jälkeen otettiin hieman laukkaa. Tehtävä alkoi tekemällä päätyyn suuri pääty-ympyrä, jonka jälkeen tuli tehdä kolmikaarinen kiemuraura laukassa. Ensimmäisen kiemuran jälkeen ratsukon piti tehdä siisti laukanvaihto ja jatkaa siitä seuraavalle kiemuralle, jonka jälkeen tulikin taas toinen laukanvaihto, jottei orin tarvinnut mennä vastalaukkaa. Ensin ratsukon oli hiukan hankala saada laukanvaihdot asettumaan sopivasti, mutta mitä useammin tehtävää toistettiin, sitä paremmin heillä tuntui menevän. Shano oli jo päässyt kevyeen hikeen, joten ilmoitin valmennuksen päättyvän siihen. Kokonaisuudessaan oikein onnistunut valkku, kaikkien osalta!


KISAKALENTERI

Shano kilpailee porrastetuissa kilpailuissa ja on kouluratsastuksessa tasolla 11. Katso tarkemmat pisteet VRL-profiilista.

Cup-sijoitukset:
30.11.2014 Fiktio, KRJ-cup, GP, 1/141


K U V A G A L L E R I A

 
Photos © Fox Fire Farm

Luvaton kopioiminen tekijänoikeuslain nojalla ehdottomasti kielletty!
Copying without a permission is prohibited by the copyright law!