TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN / THIS IS A SIM-GAME HORSE
Scarletta GER


  Nimi    : Scarletta GER
  Rotu    : holstein
  Sukupuoli    : tamma
  Syntynyt    : 05.04.2004 (13-v.)
  Säkä    : 166 cm
  Rekisterinumero    : VH13-044-0215
  Kasvattaja    : Silvia Lind, Saksa
  Omistaja    : Airlea, VRL-00091
  Koulutustaso    : ko: GP, re: 100 cm
  Painotus    : koulu


L U O N N E K U V A U S

Holsteintamma Scarletta alias Scarla on kuvankaunis saksantuontini, joka saapui minulle suoraan kasvattajaltaan kesäkuun lopussa vuonna 2004, tamman ollessa 9-vuotias. Jo Saksassa Scarla treenattiin huippuunsa ja se hankki monia sijoituksia vaikean tason kouluradoilla siirtyen vähittäin valloittamaan GP-ratoja. Esteitä ei Scarlalla juurikaan Saksassa kisattu lukuunottamatta muutamia suhteellisen helppoja luokkia, tamman hyppytekniikalla kun ei suurempien muurien yli kovinkaan puhtaasti liidellä. Airleaan saavuttuaan otimme Scarlan kanssa alkajaisiksi rennosti tamman totuttautuessa uuteen kotiinsa ja uusiin hevoskavereihinsa. Erityisesti Scarla mieltyi FWB-tammaani Keinukallion Shangrilaan, ja Sannin kanssa tammoista lähes erottamattomat onkin tulleet. Kisailun Scarlan kanssa aloitettuani en joutunut tamman kykyihin pettymään; ensimmäisessä kisassaan se hienosti sijoittui! Tahti on jatkunut samana myöhemminkin eikä tamma ole kertaakaan tuottanut pettymystä.

Ensivaikutelma Scarlasta saattaa olla tulinen ja epäluottavainen tamma, mutta syvempää tuttavuutta sen kanssa tehtyään huomaakin leiskuvan pinnan alla kytevän rajaton ymmärtäväisyys ja lempeys. Helpolla ei tamman luottamusta kuitenkaan saa, vaan se täytyy ansaita pitkäpinnaisella kärsivällisyydellä ja määrätietoisella käyttäytymisellä, ja juuri näihin seikkoihin tammassa ihastuinkin. Scarla leimautuu kovasti suosikki-ihmisiinsä ja näille se on varsinainen höpönassu, joka tervehtii tuttua talliin tulijaa aina ensimmäisenä. Scarla silmin nähden rakastaa pitkiä ja rauhallisia harjaussessioita, niiden aikana se rentoutuu täysin ja hörisee tyytyväisenä. Vieraampien ihmisten kanssa tai muuten stressin alaisena Scarla osaa olla hankalampikin, ihan helppo tapaus se kun ei luonteensa puolesta kuitenkaan ole. Omanarvontuntoa tammalta tuntuu löytyvän vähän liikaakin ja sen liikkeet ovat usein aika diivamaisia. Jippona onkin olla vain vähän Scarlaa ovelampi ja kaikki sujuu hyvin.

Ratsastettaessa Scarla kuuntelee apuja herkeämättä ja on kaikin puolin varsin erinomainen ratsu, kuumaksihan tammaa tosin voisi aika helpostikin luonnehtia. Jos Scarla on ollut joutilaana hetkenkin liian pitkään, siitä löytyy räjähtävää energiaa ja ratsuttaja saa tällöin olla varuillaan. Scarlalla on kuitenkin erinomaiset liikkeet ja parhaimmillaan ulkopuolisen silmään vaikuttaisi aivan siltä kuin ratsastaja olisi vain kyytiläisenä tamman selässä, niin vaivattomalta ja luonnolliselta Scarlan meno näyttää. Totuus on kuitenkin hieman toinen, sillä ratsastajan täytyy jatkuvasti olla valppaana eikä Scarla anna hirveästi virheitä anteeksi, mikään automaatti se ei todellakaan ole vaan vaatii ratsastajaltaan paljon.
S U K U T A U L U

   Wellington (evm) Andanté (evm) Anonymous xx (evm)
Emilié (evm)
Cheryl xx (evm) Carnevale xx (evm)
Chelie xx (evm)
   Violetta (evm) Tobian (evm) Tiber (evm)
Fleeting Flame (evm)
Vienna (evm) GV Aldous xx (evm)
Agnesta (evm)

Sukuselvitys:

Scarlettan ruunikko isä Wellington on Grand Prix -tason koulukentillä paljolti mainetta niittänyt holsteinori, jonka suvusta löytyy runsaasti täysiverisen verta. Luonteeltaan hyvin rauhallinen mutta sisukas Wellington on syntynyt Saksassa, mutta kilpailu-uransa onnistuneesti 4-vuotiaana aloitettuaan siirtyi Yhdysvaltain kisakenttiä valloittamaan, ja vaikka kouluratsun ura nykyään onkin Wellingtonilla jo takanapäin, ori vaikuttaa yhä Yhdysvalloissa suositun jalostusoriin asemassa. Oriilta löytyykin lukuisia erittäin hyvin pärjänneitä jälkeläisiä, jotka ovat kykynsä näyttäneet pääosin koulukentillä, mutta osa on loistanut myös esteradoilla ja kenttäkisoissa. Jälkeläisistä mainittakoon olympiatason kouluratsuori Valiant sekä Scarlettan täyssisar Wondering, joka niinikään on pärjännyt erinomaisesti kouluratsastuksen parissa.

Scarlettan isänisä ja Wellingtonin isä oli Saksassa lähes koko ikänsä vaikuttanut komea ja monipuolinen tummanruunikko ori Andanté, joka aikanaan kisasi erittäin menestyksekkäästi kenttäratsastuksen merkeissä maailmanmestaruustasolla asti. Kymmenisen vuotta takaperin menehtynyt ori jätti jälkeensä monia hienoja jälkeläisiä, jotka ovat vaihtelevasti pärjänneet niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksenkin parissa, unohtamatta hyvällä menestyksellä valjakkoajossa kisannutta oria Andantinoa.

Andantén isä taas on legendaarinen musta englantilainen täysiverinen ori Anonymous xx, joka löytyy satojen ja taas satojen täysiveristen ja puoliveristen suvusta. Kerrassaan hyväluonteisen ja rohkean oriin itsensä suku ei keskinkertaista laukkasukua juurikaan ylitä, mutta Anonymous osoitti kykynsä ensin laukkaradoilla ollen ensimmäisestä startistaan viimeiseen ratojen kiistaton valtias ja jo silloin se oli kuuluisuus. Suosio ei tähän päättynyt, vaan jatkui oriin aloitellessa kouluratsun uraa, jonka parissa se jälleen ylitti kaikki odotukset voittamalla useita kisoja. Anonymous on jäänyt historian kirjoihin niin jälkeläistensä, laukkaratojen kuninkuuden kuin kouluratojen valloittamisenkin merkeissä. Menestyksekkäimpiä jälkeläisiä ovat muun muassa oriit Ackerley xx, Fitzwalter ja Blagdan xx sekä tamma Ardelia xx.

Scarlettan isänisänemä Emilié oli Saksassa syntynyt estekenttiä valloittanut ruunikko puoliveritamma, jonka suvusta myöskin runsaasti täysiverisen verta löytyi. Suurikokoinen sulavalinjainen tamma hyppäsi vaivattomasti jopa 140 senttimetrin ratoja voittaen monia maininnan arvoisia kilpailuja, mutta ehti jättää vain kaksi jälkeläistä menehdyttyään onnettomuudessa. Ensimmäinen jälkeläisistä oli edellämainittu Andanté, toinen hyvin keskinkertaisesti pärjännyt tamma Emmalie puoliveriori Roswaldista.

Scarletten isänemä oli kaunis mutta temperamenttinen täysiveritamma Cheryl xx Anonymous xx:n tavoin laukkaradoilta koulukentille siirtynyt tamma, joskaan ei lähellekään yhtä menestyksekkäästi. Laukassa ei tamma pärjännyt laisinkaan ja siirtyikin aikaisessa vaiheessa koulupuolelle kisaten vaativallakin tasolla saavuttaen muutamia sijoituksia. Viisi hienoa jälkeläistä tamma kyllä ehti jättää omasta huonohkosta menestyksestään huolimatta, Wellingtonin lisäksi mainittakoon estepuolella vaikuttanut puoliveriori Conrad sekä kentässä kisannut täysiveritamma Roderica xx.

Cherylin isä Carnevale xx oli aikoinaan varsin maineikas, samana vuonna Anonymous xx:n kanssa syntynyt ja kyseisen oriin kanssa kilpaillutkin nopea ja temperamenttinen rautias laukkaori. Carnevale jäi usein toiseksi vain Anonymouksen ollessa mukana kisassa, mutta kahden kisakauden jälkeen ilmenneen jalkavian takia laukkaura jäi varsin lyhyeen eikä orin kapasiteetti tahtonut kovinkaan hyvin riittää niin este- kuin koulukisoihinkaan. Ori siis siirtyi suoraan jalostukseen mutta ei ehtinyt astua kuin kymmenisen tammaa menehdyttyään ähkyyn, eivätkä jälkeläiset pärjänneet laukkakisoissa läheskään yhtä hyvällä menestyksellä kuin isänsä, mutta muutama osoitti kykynsä muissa lajeissa, muun muassa kenttäkisoissa hyvin pärjännyt ori Chester.

Cherylin emä Chelie xx oli hyvin rohkea ja itsevarma tamma, joka kisasi menestyksekkäästi kenttäratsastuksen parissa haalien lukuisia voittoja mainekkaista kisoista. Kimo tamma ei koskaan ottanut askeltakaan laukkaradalla syystä jos toisestakin, lähinnä luultaenkin raskaanpuoleisen rakenteensa ja kenttäpainotteisen sukunsa ansiosta. Tamma ehti periyttää upeita hyppykykyjään, sulavia liikkeitään sekä erinomaista luonnettaan vain kolmelle jälkeläiselle, Cheryl xx:lle, estekisoissa hyvin pärjänneelle oriille King Charles'lle sekä laukkaradoillakin juosseelle tammalle AD Mathildelle (isä Anonymous xx).


Scarlettan kuvankaunis rautias emä Violetta oli älykäs ja ystävällinen tamma, jonka liikkeistä ei ilmavuutta ja näyttävyyttä puuttunut! Grand Prix -tasolla kouluratsastuksen parissa kisannut tamma onkin kaikkiin neljään aiempaan jälkeläiseensä periyttänyt erinomaista luonnettaan sekä kerrassaan upeita liikkeitään; tamman kaksi ensimmäistä jälkeläistä, ori Vega sekä ori Vancouver ovat molemmat menestyksekkäästi kisanneet myöskin GP-tason koulua, tamma Venice on pärjännyt hienosti kenttäratsastuksen parissa loistaen eritoten koulussa sekä ori Samuel on voittanut useita kansainvälisiä kilpailuja. Scarletasta, joka jäi Violettan viimeiseksi jälkeläiseksi tämän siirryttyä ansaittuun ikuiseen lepoon, saanee siis odottaa paljon kouluratsastuksen parissa.

Violettan isä Tobian oli tuntemattomasta ja hyvin keskinkertaisesta suvusta peräisin oleva tummanrautias sulavalinjainen saksalaisori, joka huomaamattomista vanhemmistaan huolimatta pärjäsi hienosti kouluratsastuksen parissa saavuttaen voiton monista merkittävistä kisoista. Luonteeltaan Tobian oli ystävällinen ja rauhallinen, joka näkyy myös oriin monissa jälkeläisissä. 20-vuotiaana menehtynyt ori ehti jättää jälkeensä parisen kymmentä jälkeläistä, joista parhaiten menestyneitä ovat oriit Tariano sekä Andrew DH, unohtamatta tammoja Nadine ja Violetta.

Scarlettan emänisänisä ruunikko Tiber oli suurikokoinen ja Tobianin tapaan sulavalinjainen saksalaisori, jonka suvusta löytyy paljolti täysiveristä. Tiberillä ei sen suuremmin kisattu suuremmissa kisoissa, helpohkoista koululuokista ja metrin esteradoilta löytyy kyllä muutamia voittoja muuten ei oriin kilparatsu-ura kovinkaan menestyksekäs ollut. Tiber ruunattiin nuorena, jonka jälkeen se päätyi poliisiratsun koulutukseen jonka ruuna läpäisi erinomaisen hyvin rohkeutensa ja rauhallisuutensa ansiosta. Ennen ruunaamistaan Tiber astui vain yhden tamman, myöskin runsaasti täysiverisen verta suvussaan omaavan Fleeting Flamen.

Rautias tamma Fleeting Flame oli Tiberin tapaan melkoisen tuntematon, vaikkakin tammalta muutama voitto 120-130cm esteluokista löytyykin. Rauhallisen luonteen omaava tamma kisasi myös kenttäkisoissa saavuttaen muutamia sijoituksia varsin tunnetuissakin kisoissa, jonka parissa tamman molemmat kaksi jälkeläistä varsin menestyksekkäästi jatkoivat. Ensimmäinen jälkeläinen oli jo edelläkin mainittu Tobian, toinen taas ruunikko ori Alexe, joka on toivottu nimi kenttäratsun suvussa.

Scarlettan emänemä Vienna oli pienikokoinen ja temperamenttinen kimo saksalaistamma, joka kisasi haalien lukuisia voittoja ja sijoituksia kouluratsastuksen parissa. Myös esteradoilla tamma menestyi varsin mukavasti, mutta pääpainotus oli selvästi koulussa. 16-vuotiaana pahojen jalkavammojen takia lopetettu tamma jätti jälkeensä Violettan lisäksi kolme muuta jälkeläistä, tammat Fenille ja Wanda sekä ori Valdemar, jotka kaikki neljä ovat kisanneet erittäin menestyksekkäästi kouluratsastuksen parissa, Valdemar ja Violetta jopa GP-tasolla.

Viennan isä GV Aldous xx oli USA:ssa syntynyt ja siellä koko elämänsä vaikuttanut mustanruunikko täysiveriori, joka aloitti 3-vuotiaana menestyksekkään kiertueensa laukkaradoilla. Ori voitti useita kilpailuja ja pitipä se hetken aikaa hallussaan mailin ennätystäkin, ja osa sen lukemattomista jälkeläisistä selvästikin peri isänsä lahjakkuuden; oriit Hexley xx, Aldous Jr xx ja Andreas xx sekä tammat Kimberley xx ja Alberta xx hallitsivat kukin osaltaan laukkaratoja, ja Viennan tapaan monet kisasivat myös niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksenkin parissa.

Viennan emä oli taas erittäin pienikokoinen mutta melko raskasrakenteinen rautias saksalaistamma Agnesta, joka muutamia kisoja lukuunottamatta keskittyi lähes täysin jalostustamman rooliin. Agnestan suvusta löytyy melkoisesti englantilaista täysiveristä, sillä sen isä itse edustaa kyseistä rotua, samaten emänemä. Luonteeltaan temperamenttinen tamma syntyi Saksassa mutta siirtyi Englantiin jalostuksen pariin vuotta Viennan syntymän jälkeen, joka olikin Agnestan ainoa Saksassa syntynyt jälkeläinen. Englannissa tamma ehti periyttää lennokkaita liikkeitään viiteen jälkeläiseen, joista neljän isä oli täysiverinen.


J Ä L K E L Ä I S E T

  • holst-t. Suspiria AIR, s. 01.10.2013, i. One Republic, om. Airlea
  • holst-o. Schottkey AIR, s. 01.11.2013, i. Elektrisches Roulette GER, om. Airlea
  • holst-t. Sirena Zaar AIR, s. 11.12.2013, i. Fellini, om. Airlea

K I S A K A L E N T E R I

Vain sijoitukset merkitty!

30.06.2004 Pilvijoki, KRJ-koulu, GP, 2/35
15.09.2004 KRJ-cup, GP, 7/46
13.02.2005 Te Adoro Estate, KRJ-koulu, Int. II, 3/38
25.02.2005 Wadelma, KRJ-koulu, St. Georges, 2/12
01.03.2005 Tuuliranta, KRJ-koulu, kür: GP, 3/25 
12.04.2005 HsK, KRJ-koulu, Prix St. Georges, 3/30 
12.04.2005 HsK, KRJ-koulu, GP, 1/25 
01.03.2005 Tuuliranta, KRJ, kür: Int. I, 6/25
06.09.2005 Mansikkakukkula, KRJ, Int. I, 2/19
10.11.2013 Ravenhook Stables, KRJ, GP, 4/29
19.11.2013 Oldfinion Dressage, KRJ, Int. II, 1/30
20.11.2013 Oldfinion Dressage, KRJ, Int. II, 2/30
24.11.2013 Oldfinion Dressage, KRJ, GP, 5/30
28.11.2013 Marvellous Herrings, KRJ, GP, 4/40
22.12.2013 Kilpailukeskus Ginger, KRJ, GP, 2/41
27.12.2013 Tackleberry, KRJ, GP, 4/40
11.01.2014 Jadessa Warmbloods, KRJ, GP, 4/23
14.01.2014 Jadessa Warmbloods, KRJ, GP, 2/23
16.01.2014 Jadessa Warmbloods, KRJ, GP, 3/23
16.01.2014 Jadessa Warmbloods, KRJ, GP, 2/30
17.01.2014 Jadessa Warmbloods, KRJ, GP, 2/30
21.01.2014 Kilpailukeskus Stewart, KRJ, GP, 7/96

---VALMENNUKSET

2. joulukuuta 2013, valmentajana Lissu T.
Scilla ja Scarla olivat verrytelleet valmiiksi, joten pääsimme aloittamaan saman tien. Ratsukon kanssa lähdettiin työstämään kokonaista kouluohjelmaa, tarkoituksena saada se sujumaan kuin oltaisiin koulukilpailuissa. Ohjelma alkoi radallesaapumisella kootussa laukassa, pysähdys - liikkumatta - tervehdys ja liikkeelle kootussa ravissa. Alkuverryttelyissä hivenen kuumunut Scarla liikkui kootussa laukassa liian korkeassa muodossa nykivin askelein, pysähtyminen oli hätäinen ja koottuun raviin siirtyminen liian terävä. Ohjelma jatkui lisätyllä ravilla ja jälleen kootulla ravilla, nämä siirtymiset sujuivat hyvin. Seuraavana vuorossa oleva sulkutaivutus muuttui liioitelluksi banaanimutkaksi leviten lopulta pohkeenväistöksi, joten rata aloitettiin kokonaan uusiksi. Scillan vakaata, pehmeää kättä ja hyviä hermoja ei voi kuin ihailla!

Tällä kertaa ohjelma lähti sujumaan huomattavasti paremmin, Scilla otti neuvot hyvin vastaan siirtäen ne välittömästi käytäntöön. Mitä rentoutuneemmaksi Scarla kävi sen vähäeleisempää Scillan ratsastus oli, yhteistyö sujui liike liikkeeltä paremmin ja meno oli sujuvampaa. Ohjelman keskivaiheilla olleet passage ja piaffe olivat vaikuttavan näköisiä, kun Scarla oli sopivasti herkistynyt ja suoritti liikkeet rautaisella ammattitaidolla sekä kilparatsun työmotivaatiolla. Ohjelman loppuosan laukkapätkät - koottu ja lisätty laukka - olivat vielä haparoivia, laukannostot liian teräviä ja ylösnousevia, mutta muutoin ohjelma sujui eikä sitä tarvinnut keskeyttää ja aloittaa uusiksi. Epätasaisen suorituksen vuoksi hioimme hetken ongelmakohtia, annoimme Scarlalle hengähdystauon harjoitusravin muodossa ja jatkoimme ohjelmaa. Scilla oli saanut ratsunsa täysin kuulolle ja herkistetyksi, eikä minun tarvinnut tällä kertaa kuin ihastella menoa ja toimia tuomarina. Etenkin passage - piaffe - passage -siirtyminen oli niin vaikuttavan näköinen, että siitä paperiin rapsahti yhdeksän.
K U V A G A L L E R I A

   
© Prairie Thunder Ranch

Luvaton kopioiminen tekijänoikeuslain nojalla ehdottomasti kielletty!
Copying without a permission is prohibited by the copyright law!