TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN / THIS IS A SIM-GAME HORSE
Lau Barrier


  Nimi    : Lau Barrier
  Rotu    : Holstein
  Sukupuoli    : ori
  Syntynyt    : 23.07.2008 (13-v.)
  Säkä    : 167 cm
  Rekisterinumero    : VH05-044-1266
  Kasvattaja    : Barrier Showjumpers
  Omistaja    : Airlea
  Koulutustaso    : ko: He A, re: 150 cm
  Painotus    : esteet


L U O N N E K U V A U S

Lau Barrier, tutummin vain Läpsy on ehdottomasti tallin estekunkku: kiltti, ei niinkään orimainen poika jolla on sydän kohdallaan. Läpsy yrittää monesti miellyttää ihmisiä, vaikkei olekkaan siinä aina järin hyvä. Läpsy osaa olla myöskin orimainen veijari, varsinkin tammat nähdessään orista tulee pian melko vaikeasti hallittava, mutta kuitenkin kokeneimmilla käsissä pysyvä kaveri. Läpsy valitsee tarkasti kaverinsa, muista hevosista ori ei välitä niinkään paitsi tietenkin tammoista. Muille oreille Läpsy osaa uhitella, eikä siedä yhtään nenänsä edessä ainuttakaan oria tai ruunaa. Vaikka Läpsy on luonteeltaan kiltti, osaa ori olla varuillaan uusien ihmisten kanssa. Yleensä Läpsy näyttää arkuutensa uhittelemalla ja pelottelemalla, mutta kun oriin tutustuu enemmän Läpsystä saakin kovin mukavan kaverin. Aloittelijoiden kaveriksi orista ei silti ole, Läpsy tarvitsee joka tapauksessa napakan ja osaavan hoitajan. Ori on aina ori, vaikka se olisi yleensä niin kiltti kuin Läpsy. Taluttaessa ori kävelee yleensä kiltisti vieressä, tammoja nähdessään orista muuttuu kuitenkin steppaileva ja innostunut kaveri, jota saa vähän väliä rauhoitella ja kääntää voltille. Läpsylle kannattaakin laittaa aina varmuuden vuoksi ketju suuhun. Lastatessa orin kanssa ei tule mitään ongelmia, traileristakin Läpsy tulee ulos ongelmitta. Kuljetuksen aikana Läpsy on suht koht rauhallinen, mutta osaa myös osoittaa mieltänsä paukuttelemalla matkan aikana.

Hoitaessa Läpsy seisoo rauhallisesti paikoillaan, mutta tarkastelee valppaana ympärillään tapahtuvia asioita. Karsinassa Läpsy ei osaa kuitenkaan olla aloillaan, ori pyörii minkä kerkeää ja välillä huutelee karsinastaan tammojen perään. Ori on paras hoitaa kahdelta puolelta sidottuna. Innostuessaan Läpsy voi vahingossa liiskata hoitajan karsinan seinään tai tallata hoitajan varpaiden päälle, joista kumpikaan ei ole kovin mieluisaa hoitajaa kohtaan. Läpsy nostaa kiltisti kavion, vaikkei aina jaksakkaan pitää sitä kovin kauaa ylhäällä ja nojaa putsauksen aikana painollaan nostettavaan jalkaan. Läpsy ei kutia tai arista mitään tiettyä paikkaa, mutta osaa kyllä pelleillä aristavansa jotain tiettyä kohtaa. Orin kanssa onnistuvat muutkin hoitotoimenpiteet kuten raspaus, eläinlääkärikäynnit ja kengitys. Rokotteista ori ei välitä, eikä kengityskään ole Läpsyn mielestä maailman kauhein asia. Raspauksen aikana ori ei malta aina seisoa paikallaan, vaan yrittää kaikin tavoin kiemurrella. Varusteiden kanssa Läpsy osaa käyttäytyä joten kuten. Suitsien kanssa ei ole useimmiten ongelmaa, joskus ori saattaa pelleillä nostamalla pään kattoon, mutta laskee sen enemmin tain myöhemmin. Satulan kanssa Läpsy ei oikein malta seistä paikoillansa. Ori ei pullaa satulavyötä vastaan. Pesuboxissa ori käyttäytyy asiallisesti. Läpsy rakastaa ylikaiken vettä ja onkin oikea vesipeto leikkiessään veden kanssa.

Ratsastaessa Läpsyltä löytyy energiaa vaikka muille jakaa. Ori toimii kuitenkin hyvän ratsastajan kanssa kuin unelma, mutta hyvien tuloksien eteen täytyy tehdä Läpsyn kanssa paljon töitä. Ilmaiseksi kun orilta ei saa mitään. Läpsyllä on melko pomputtava ravi, laukka taas melko pehmeä ja eteenpäinpyrkivä. Vaikka Läpsy onkin reipas ratsastaja ei kuitenkaan yleensä menetä kontrolliaan oriin. Läpsyn tapana kun ei ole säntäillä minne sattuu ilman minkään maailman kontrollia, vaikka vauhtia löytyy on se hyvin hallittavissa. Läpsy tottuu mieluiten yhteen ja samaan ratsastajaan, ori rakastaakin rutiineja eikä pidä ollenkaan viikottain vaihtuvista ratsastajista. Esteradoilla Läpsy hoitaa homman kotiin, ori on energinen mutta pysyy hallittavissa. Orin hyppytekniikka on todella ihailtavaan kerta kaikkiaan tyylikkään näköistä. Läpsy ei pelkää erikoisesteitäkään, orille ne ovat vain esteitä muiden joukossa ja niiden yli mennään hyvin. Läpsy hyppää mielellään ja ori rakastaakin yli kaiken esteitä. Vesihaudoissa saa patistaa kuitenkin Läpsyä eteenpäin, joskus ori saattaa innostuksissaan hypätä vesihautaan, eikä aina tajua esteen ideaa. Esteradoilla ori kääntyy ja reagoi nopeasti ratsastajan apuihin. Pituusesteillä kuten trippeleillä ja oksereilla ori venyy todella hyvin esteen yli ja pystyesteillä Läpsyltä löytyy hyvin ilmavaraa. Estekilpailuissa Läpsy saattaa lämmittelyssä keskittyä aivan muuhun kuin hyppäämiseen, joskus ori saattaa säheltää omiaan, mutta ratsastajan täytyy olla päättäväinen. Itse radalla Läpsy tekee kaikkensa, ori keskittyy suoritukseen kympillä ja yrittää parhaansa, mutta ei kuitenkaan ihan ilmaiseksi. Ratsastajankin täytyy olla kympillä mukana menossa.


S U K U T A U L U

   Rodeo Drive 54 Fearghas Faust GER Zdenko GER (evm)
Quirinus Fae GER (evm)
Karte Gewissen Knauser GER (evm)
Abwesend GER (evm)
   Trick or...Trapped! PB Tristan GER Galahad (evm)
Guilt On Skin (evm)
Nephritic FRA Evilized (evm)
Nightfear (evm)S U K U S E L V I T Y S

Isänisänisä Zdenko GER loi itselleen vahvan esteuran kotimaassaan Saksassa, sillä on muutamia startteja ja sijoituksiakin jopa 160cm luokissa! Estekapasiteettia tältä leiskuvalta orilta siis löytyy, kuten myös persoonallisuutta: Zdenko osasi olla varsin oikukas ori, mutta kuitenkin suurella sydämellä höystettynä. Nyttemmin ori on vetäytynyt pelkästään siitoskäyttöön ja sillä onkin jo monia kymmeniä jälkeläisiä, joista ei tosin tiettävästi Suomeen asti ole Fearghas Faustin lisäksi muita eksynyt.
Isänisänemä Quirinus Fae GER oli myöskin melkoinen esteiden kauhu lyhyehköllä, nousukiitoisella urallaan, joka ikävä kyllä päättyi tamman jalkavaivojen vuoksi. Sitä ennen tamma kuitenkin ehti kisata kohtalaisella menestyksellä suuremmissakin luokissa lähinnä Saksassa. Quirinus Fae oli kuitenkin äärimmäisen taitava ja ketterä hyppääjä, jota oli helppo ja mukava käsitellä.

Isänemänisä, musta holsteinori Knauser GER, on kieltämättä yksi Saksan kuuluisimmista oreista: se kisasi esteiden parissa äärimmäisen menestyksekkään uran ja niitti mainetta kansainvälisillä kentillä. Kisauransa jälkeen se toimi monta vuotta siitosorina ja oli suosittu ympäri maailman, erityisesti Yhdysvalloissa tammojen omistajat olivat erityisen mieltyneitä Knauseriin. Luonteeltaan ori oli vakaa ja varma, ja tämä sama rauhallisuus ja varmuus on näkynyt yhdistävänä piirteenä myös sen jälkeläisissä ympäri maailman.
Isänemänemä Abwesend GER on perin tuntemattomaksi jäänyt holsteintamma, joka kilpaili sekä esteitä että koulua, ei tosin koskaan suuremmissa kisoissa. Tammalla on vain kolme jälkeläistä, jotka kaikki ovat tahollaan melko hyvin menestyneitä, ilmeisesti Abwesendilla kuitenkin oli siis melkoisesti kapasiteettia. Ilmeisen hyvä luonne tammalla myös oli, sillä mukava ja lempeä luonne yhdistää sen kaikkia jälkeläisiäkin.

Emänisänisä Galahad vaikutti Romaniassa emmekä juurikaan orista tai sen sukulaisista nimen lisäksi tiedä. Galahad kuitenkin tiettävästi kilpaili varsin ahkerasti kotimaassaan reilusti yli metrin luokissa. Kansainvälisellä tasolla sitä ei tosin koskaan nähty ja se on varsin tuntemattomaksi nimeksi jäänyt kisakentillä. Jalostuksessakaan se ei ole kovinkaan yleinen nimi - pääosin varmaankin siksi, että orilla ehdittiin vain muutama tamma astuttaa ennen kuin omistajat päättivät ruunata Galahadin sen vaikean ja machoilevan luonteen takia.
Emänisänemä Guilt On Skin oli kaunis holsteintamma, joka kilpaili hyvin vaihtelevalla menestyksellä yli metrin esteluokissa. Nuorempana siitä kaavailtiin kisakenttiä valloittavaa estetykkiä ja tähdättiin hyvinkin korkealle, mutta minulle tuntemattomasta syystä tamman ura ei koskaan lähtenyt kunnolliseen nousuun. Luonteeltaan Guilt On Skin oli erittäin kiltti ja rauhallinen tamma, joka lienee syynä siihen, että se myöhemmällä iällä toimi opetusratsuna ja nuorempien ratsastajien ponnistusalustana kansainväliselle tasolle.

Emänemänisä Evilized on punarautias estekentillä paljon huomiota herättänyt holsteinori. Oriin hieno ulkomuoto - hämmästyttävän punainen väritys ja muutenkin erikoinen kuontalo - kiinnittivät paljon uteliaita ja ihailevia katseita aikanaan, orilla kuitenkin oli myös hämmästyttävät hyppylahjat ja niiden avulla se hurmasi loputkin. Uransa alkupuolella se oli hieman vaatimattomammissa käsissä eikä juurikaan niittänyt mainetta ja mammonaa vaan roikkui usein viimeisillä sijoilla, usein kieltäen ja kompuroiden kentällä. Silloiselta omistajaltaan se siirtyikin Mike Blackstonelle, jonka käsissä Evilizedin kisamenestys todella vasta alkoi. Hienosta ulkomuodostaan ja kisamenestyksestään huolimatta Evilizedillä oli varsin hurja luonne, joka sen jälkeläisissäkin on näkynyt tiettynä temperamenttisuutena.
Emänemänemä Nightfear oli kooltaan varsin pienikokoinen, mutta se kuitenkin hyppäsi kokoonsa nähden todella upeasti. Nightfearin kisaura kuitenkin tyssäsi nopeasti sen loukatessa toisen etujalkansa pahemman kerran, mutta odotukset olivan korkealla ajatellen sen tulevaa uraa jalostuksessa. Tamma kuitenkin osittain petti nämäkin odotukset: se loi useat varsansa ja osa syntyi heiveröisinä. Nephritic FRA kuitenkin osoittautui poikkeukseksi ja hyvissä käsissä tästä Nightfearin jälkeläisestä kehkeytyi varsinainen ruusukehai.
J Ä L K E L Ä I S E T

holst-t. Rain's Heartless, s. 10.01.2009, e. Killing Romance PB om. Jenna H.
fwb-o. Fly Agarics AIR, s. 16.02.2009, e. Unelma's Maple Syrup, om. Airlea


K I S A K A L E N T E R I

Yhteensä 100 sijoitusta ERJ:n alaisissa kisoissa

08.09.2008 Barrier Showjumpers, ERJ, 150cm, 3/20
09.08.2008 Sivils, ERJ, 100-110 cm, 1/50 !!
10.08.2008 Zurück, ERJ, 120 cm, 3/24
10.08.2008 Hämypuro, ERJ, 130 cm, 7/51
15.08.2008 Barrier Showjumpers, ERJ, 120cm, 2/59
15.08.2008 Silfran, ERJ, 150 cm, 5/40
15.08.2008 Silfran, ERJ, 130 cm, 1/40 !!
15.08.2008 Roganah, ERJ, 120 cm, 3/30
16.08.2008 Kensington, ERJ, 130 cm, 6/42
31.08.2008 Barrier Showjumpers, ERJ, 100cm, 4/20
31.08.2008 Barrier Showjumpers, ERJ, 140cm, 1/20 !!
25.10.2008 Hankivaara, ERJ, 130 cm, 2/92
27.10.2008 Kensington, ERJ, 130-140 cm, 3/86
24.10.2008 Kisatalli Season, ERJ, 120 cm, 4/91
24.10.2008 Kisatalli Season, ERJ, 140 cm, 7/73
19.11.2008 Zaubehof, ERJ, 100 cm, 1/22 !!
20.11.2008 Maple's Stable, ERJ, 130 cm, 1/84
24.11.2008 Harbowton, ERJ, 130cm, 2/32
29.11.2008 Zurück, ERJ, 140cm, 2/25
01.12.2008 Moondance, ERJ, 90-100cm, 3/50
01.12.2008 Moondance, ERJ, 120-130cm, 7/50
02.12.2008 Belvine, ERJ, 130 cm, 1/20 !!
12.12.2008 Kvartetti, ERJ, 120cm, 5/31
14.12.2008 Ikiusva, ERJ, 120-140cm, 3/16
18.12.2008 Daftomor, ERJ, 110cm, 2/227
19.12.2008 VBY, ERJ, 140cm, 8/66
19.12.2008 VBY, ERJ, 150cm, 2/63
20.12.2008 Solina, ERJ, 120cm, 5/90
20.12.2008 VBY, ERJ, 140cm, 7/66
23.12.2008 VBY, ERJ, 140cm, 5/66
24.12.2008 La Rouge, ERJ, 130cm, 2/75
24.12.2008 La Rouge, ERJ, 140cm, 5/68
26.12.2008 Tuhkamariini, ERJ, 120cm, 8/100
29.12.2008 FH Team, ERJ, 140cm, 6/43
29.12.2008 Tuuliharja, ERJ, 130-140cm, 7/80
29.12.2008 FH Team, ERJ, 140cm, 4/45
30.12.2008 Unafraid, ERJ, 150cm, 4/30
31.12.2008 Skurvash, ERJ, 150cm, 4/16
04.01.2009 La Rouge, ERJ, 140cm, 8/101
06.01.2009 Hiftig Ranch, ERJ, 130cm, 3/50
14.01.2009 Silence, ERJ, 130cm, 7/60
19.01.2009 Jefton Ponies, ERJ, 90 cm, 6/60
20.01.2009 Jefton Ponies, ERJ, 100 cm, 3/60
23.01.2009 Silence, ERJ, 120cm, 6/60
25.01.2009 Prachtiq Ponies, ERJ, 120cm, 64/71
25.01.2009 Daftomor ERJ, 150cm, 11/40
01.02.2009 Stewart, ERJ, 140cm, 3/50
02.02.2009 Stewart, ERJ, 140cm, 3/50
05.02.2009 Haukkamäki, ERJ, 140cm, 3/40
07.02.2009 Tim&Yam Ponies, ERJ, 120cm, 2/60

08.02.2009 Tim&Yam Ponies, ERJ, 120cm, 6/60
09.02.2009 Newbury Showjumpers, ERJ, 140cm, 1/40 !!
09.02.2009 Newbury Showjumpers, ERJ, 150cm, 1/40 !!
11.02.2009 Twisty Puzzle, ERJ, 130cm, 1/12 !!
11.02.2009 Rowdy, ERJ, 120cm, 7/50
11.02.2009 Newbury Showjumpers, ERJ, 140cm, 1/40 !!
12.02.2009 Rowdy, ERJ, 120cm, 2/50
12.02.2009 Newbury Showjumpers, ERJ, 130cm, 5/40
18.02.2009 Jerry, ERJ, 140cm, 6/40
06.03.2009 Luned Sporthorses, ERJ, 140cm, 4/50
17.03.2009 Proud Showjumpers, ERJ, 140cm, 6/40
17.03.2009 Proud Showjumpers, ERJ, 150cm, 6/40
20.03.2009 Ryss It! Factory, ERJ, 140cm, 3/49
21.03.2009 Nebelhaft, ERJ, 150cm, 2/50
17.11.2013 Susiraja, ERJ, 140cm, 3/22
27.11.2013 Zurück, ERJ, 150cm, 4/50
27.11.2013 Jadessa Warmbloods, ERJ, 150cm, 4/38
30.11.2013 Zurück, ERJ, 150cm, 4/50
30.11.2013 Jadessa Warmbloods, ERJ, 150cm, 3/38
13.12.2013 Kilpailukeskus Ginger, ERJ, 150cm, 8/69
13.12.2013 Keskeneräinen, ERJ, 150cm, 5/30
18.12.2013 Tackleberry, ERJ, 150cm, 6/40
18.12.2013 Cirion Stud, ERJ, 150cm, 4/30
20.12.2013 Rêve de Haussea, ERJ, 150cm, 1/30
22.12.2013 Rêve de Haussea, ERJ, 150cm, 4/30
22.12.2013 Cirion Stud, ERJ, 150cm, 4/30
23.12.2013 Solo, ERJ, 150cm, 5/40
24.12.2013 Tackleberry, ERJ, 150cm, 6/40
26.12.2013 Cirion Stud, ERJ, 150cm, 5/30
28.12.2013 Solo, ERJ, 150cm, 2/40
02.01.2014 Solo, ERJ, 150cm, 1/40
04.01.2014 Rêve de Haussea, ERJ, 150cm, 3/30
05.01.2014 Rêve de Haussea, ERJ, 150cm, 5/30
05.01.2014 Solo, ERJ, 150cm, 4/40
06.01.2014 Jadessa Warmbloods, ERJ, 150cm, 1/49
06.01.2014 Rêve de Haussea, ERJ, 150cm, 5/30
07.01.2014 Solo, ERJ, 150cm, 5/40
07.01.2014 Solo, ERJ, 150cm, 4/40
08.01.2014 Rêve de Haussea, ERJ, 150cm, 3/30
09.01.2014 Sonic Warmbloods, ERJ, 150cm, 3/100
09.01.2014 Jadessa Warmbloods, ERJ, 150cm, 4/49
10.01.2014 Rêve de Haussea, ERJ, 150cm, 5/30
12.01.2014 Dreamor, ERJ, 150cm, 1/30
13.01.2014 Solo, ERJ, 150cm, 4/40
14.01.2014 Jadessa Warmbloods, ERJ, 150cm, 7/49
16.01.2014 Solo, ERJ, 150cm, 6/40
17.01.2014 Solo, ERJ, 150cm, 1/40
17.01.2014 Dark Side Trakehners, ERJ, 150cm, 5/30
18.01.2014 Dark Side Trakehners, ERJ, 150cm, 4/30
19.01.2014 Solo, ERJ, 150cm, 1/40V A L M E N N U K S E T

28.12.-30.12.2008, esteleiri Barrier Showjumpersissa.
28.12: "Lau oli todella mukava yllätys leirille ilmoittautuessaan hyenan kanssa. Siitä mitä olin kasvattioriani viimeksi nähnyt, siitä oli kasvanut ja kehkeytynyt kunnianhimoinen ori, joka ei turpakarvaansa pikkuasioille heilauttanut. Valmennuksessa ori ei juurikaan ottanut paineita muusta ympäristöstä vaan otti kovin rennosti. Vähän turhankin, sillä vauhti meinasi hiipua. Yleensä Lauta kuvataan energiseksi ja meneväksi, taisi vähät yöunet tehdä tepposensa tai mikä lie muu. Kun loppua kohden saimme oriiseen vauhtia, alkoivat myös lähestymiset ja hyppysuoritukset parantua. Täytyy myöntää, ettei Laulta kapasiteettia puutu. Se ehkä tarvitsisi enemmän ohjattua valmennusta saadakseen perseensä töihin."

05.03.2009, omassa maneesissa, valmentajana Härriet
Heti alkukäynneissä Läpsy osoitti energisyyttään. Sen askellus oli vilkas ja silmistä näkyi intoa. Se ei millään olisi malttanut mennä rauhallisesti ensimmäisten kierrosten aikana ja ohjan lyhentyessä se oli suorastaan räjähtää käsiin. Aloitimme reippailla tehtävillä, kuten pujotelulla. Läpsy hoiti tehtävät huolella mutta tarmokkaasti. Puomeillakaan se ei kolautellut ollenkaan. Volteilla se asettui hyvin. Ravissa Läpsy liikkui innokkaasti ja sen entistäkin pompottavampi ravi korostui, kun ratsastaja alkoi hieman voimakkaammin hytkyä, hävisi myös Läpsy kuolaimelta. Kovan työskentelyn ansiosta, alkoi läpsyn askellus rauhoittua ja kaikki alkoi sujua taas mallikkaammin. Nyt alettiin hakea reipasta oria kunnolla kuulolle temponvaihteluilla ja pysähdyksillä. ori kuitenkin vilkuile malttamattomana ja innokkaan uteliaana keskelle maneesia, jonne olin rakentanut esteistä hannunvaakunan. Kun Läpsylle annettiin ensimmäiset laukka-avut, se pyrähti vähän turhankin innokkaaseen laukkaan, johon sai päälle pari pukkiakin. Onneksi kuski pysyi vaivatta kyydissä. Kun Läpsy oli saanut purettua kovimmat paineet ulos, aloitettiin esteillä. Aluksi estekorkeus oli matala, ainoastaan 60cm. Syysteemi toimi niin, että esteet oli ristissä keskellä maneesia ja aina seuraavalle esteelle siirryttiin voltin kautta. Innokas Läpsy ei alkuun tuntunut ottavan pidätteitä läpi ja seuraavalle esteelle menevä voltti oli vähän turhan iso. Oria oli saatava hieman rauhalliseksi. Kun Läpsy alkoi taas hieman rauhoittua, alkoi tehtäväkin sujua paremmin. Toisinaan lensi pieniä ilopukkejakin. Lopputunti menikin jo rauhallisissa merkeissä.


K U V A G A L L E R I A

 
Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Luvaton kopioiminen tekijänoikeuslain nojalla ehdottomasti kielletty!
Copying without a permission is prohibited by the copyright law!