TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN / THIS IS A SIM-GAME HORSE

Beverly Kills AIR

VH14-021-0027


Trakehner-tamma
Syntynyt 08.11.2013 (3-v.)
Säkäkorkeus 167 cm
Kasvattaja Airlea
Omistaja Airlea, VRL-00091
Koulupainotteinen, ko Grand Prix, re 100cm

L U O N N E K U V A U S

Beverly Kills AIR eli tuttavallisemmin Brenda on uskomattoman kaunis ja ystävällinen tamma. Sen kanssa on jokseenkin mahdotonta olla tulematta toimeen, oli puhe sitten ihmisistä tai hevosista. Trakehnereille ominaisesti Brenda on hirveän älykäs ja herkkä hevonen, jonka tummista silmistä paistaa jonkinlainen vain trakehnereilta löytyvä viisaus. Juuri tähän viisauteen rakastuin hankkiessani ensimmäisen trakehnerini vuosia sitten. Brendan syntymä ja kasvaminen toi mieleen sen hetken ja muistutti siitä, miksi ylipäätään hurahdin niin pahasti juuri tähän puoliverirotuun. Brendan osaamisella tuntuu olevan vain taivas rajana ja se tuntuu itsekin tietävän sen. Se on tavattoman ylpeä eläin ja käyttäytyy arvokkaasti tilanteessa kuin tilanteessa, paitsi silloin kun se on lempi-ihmisensä kanssa kahden: silloin Brenda on hassutteleva höpönassu, johon ei voi olla rakastumatta joka kerta vielä vähän syvemmin.

Hoidettaessa Brenda on kiltti ja miellyttävä, oikea unelmahevonen. Suurin osa toimenpiteistä on sen kanssa hyvin vaivattomia ja usein sitä unohtaa olevansa tekemisissä herkän saaliseläimen kanssa, mistä Brenda tosin osaa välillä muistuttaa. Brendalla nimittäin on päiviä, jolloin se säikkyy aivan kaikkea. Ei se silloinkaan mitenkään käsistä koskaan lähde, mutta esimerkiksi tuttu reitti tarhaan voi muodostua melkoiseksi reissuksi, kun Brenda jähmettyy kauhusta niille sijoilleen nähdessään traktorin pellolle ja kolmen metrin kuluttua loikkaa kavahtaen taaksepäin nähdessään postilaatikon. Onneksi näitä päiviä ei ole paljoa ne usein sijoittuvat myrskyiseen säähän, kun joka paikassa kolisee ja kilisee. Brendaa on myös tässä mielessä helppo lukea ja sen mielialoihin on helppo varautua etukäteen.

Ratsuna Brenda osaa aina yllättää ahkeruudellaan. Se yrittää aina parhaansa ja antaa kaikkensa, vaikka ratsastaja ei välttämmättä ihan niin paljoa osaisikaan pyytää. Brenda on valtavan miellyttämisenhaluinen, mutta kovakouraista kohtelua se ei siedä lainkaan vaan voi silloin heittäytyä hämmästyttävän hankalaksi. Helläotteisen ratsastajan käsissä Brenda toimii kuin ajatus ja sen menoa on ilo katsella. Sen liikkeet ovat lennokkaat ja eteenpäinpyrkivät, oikeat kouluratsastajan unelmat.
Maastossa Brenda tykkää vaihtelevasti joko päästellä täyttä vauhtia tai nauttia rauhallisesta tunnelmasta. Uittamista Brenda rakastaa kerrassaan kummallisen paljon ja välillä siitä huomaa, miten se jokaisella maastolenkillä tahtoisi pulahtaa läheiseen järveen. Olenkin usein miettinyt, että onneksi Brenda on kouluhevonen: estehevosena se varmaan jäisi ihmettelemään vesiesteitä pitkäksi aikaa ja lopulta tahtoisi vain kieriä niissä.
S U K U T A U L U

Tabasco Noir
KRJ II
Heartbeat (evm) Lambani
Pantomini
Emigra (evm) Merlet Noir
Le Femme
Belle of Kilronan Nickolaus (evm) Hamlyn
Nickolanija
Bella Fine (evm) Bedeutung
Bellania VJ Ä L K E L Ä I S E T

---


VALMENNUKSET & PÄIVÄKIRJA

7.2.2015, kouluvalmennus, valmentajana Hessi
Ratsukko oli juuri aloittanut alkukäynnit, kun saavuin maneesiin. Kouluvalmennuksen aiheena olivat hevosen kokoaminen ja laukanvaihdot, joten sanoin ratsastajalle, että alkuverryttelyssä suorittaa temmon vaihteluita ja tähtää siihen, että Brenda pysyy rentona. Brenda vaikutti hyvin pirteältä ja vastasi ratsastajan apuihin nopeasti, joten oli helppoa siirtyä itse työskentelyn pariin. Aivan aluksi tehtiin ravissa avotaivutuksia ja sulkutaivutuksia kaviouralla niin, että toisella pitkällä sivulla avotaivutus ja toisella vastaavasti sulkutaivutus. Kun nämä sujuivat ongelmitta, tehtävää vaikeutettiin. Tultaessa pituushalkaisijalle käännettiin heti voltille, ja voltin jälkeen jatkettiin pitkin pituushalkaisijaa avotaivutuksessa. Puolessa välissä tamman suoristaminen, minkä jälkeen uudestaan voltti, ja voltin jälkeen jatkettiin sulkutaivutuksessa. Tätä tehtiin kumpaankin kierrokseen. Sulkutaivutus sujui hyvin, mutta avotaivutuksen kanssa oli ongelmana, ettei se ollut tasainen, koska jouduttiin hakemaan oikeaa poikitusta.

Taivutusten jälkeen yksinkertaisesti koottiin tammaa ravissa uralla. Brendalla oli selvästi ongelmia takaosan kanssa, joten avitin juoksutusraipan avulla maasta käsin, jotta Brendan takaosaa saataisiin nopeammaksi ja se laskisi takaosan alleen puolipidätteestä. Tamma hoksasi pian mitä siltä vaadittiin, jolloin se käytti takaosaansa paremmin. Vielä mentiin koottua laukkaa uralla, ennen kuin tehtiin laukkapiruetteja molempiin suuntaan. Brenda kuunteli hyvin ratsastajan puolipidätteitä ja istuntaa, joten laukkapiruetit sujuivat hyvin, mutta takajalkojen pitäisi polkea paremmin alle, joten siinä on ratsukolle kehitettävää.

Ennen laukanvaihtoja ratsukko sai hetken hengähtää. Pitkillä ohjilla kävelemisen jälkeen treenattiin laukanvaihtoja joka toisella askeleella lävistäjällä. Nämä sujuivat ratsukolta helposti kumpaankin suuntaan, johon oli hyvä päättää valmennus ja jätin ratsukon suorittamaan itse loppuverryttelyn. Brenda kuunteli hyvin ratsastajaa ja ahkerasti suoritti siltä vaaditut tehtävät. Ratsukon kemiat kohtaavat hyvin ja ratsastaja osasi hyvin ratsastaa tammaa.

3.3.2014, kouluvalmennus, valmentajana Satu
Seuraava valmennettavani olikin kaunis tamma Brenda, jota pitelin kiinni Scillan kavutessa selkään. Ratsukko lähti kävelemään alkukäyntejä, kun itse jäin suunnittelemaan valmennuksen harjoituksia. Noin kahdeksan minuutin pähkäilyn jälkeen Scilla ilmoitti olevansa valmis. Aloitimme ensin käyntityöskentelyllä. Scillan tuli kääntää tamma päädystä keskihalkaisijalle, ja suoristuksen jälkeen tehdä takaosakäännös koko kierroksen ympäri. Kun ratsukko sai tämän suoritettua, he jatkoivat suoraan kohti toista päätyä, josta sitten käännyttiin haluamaansa suuntaan. Brendalla kesti vain pienen hetken tajutakseen tehtävän, jonka jälkeen olikin ratsastajan vuoro ymmärtää. Kummankin osalta tehtävä tuli suoritettua hyvin, joten siirryimme tekemään harjoitusravissa kevyttä harjoitusta, eli tässä tapauksessa askeleenpidennystä ja -lyhentämistä. Varsinkin pidentäminen luonnistui mainiosti, vaikkakin askeleen lyhentäminen oli jostain syystä hieman hakusessa.
Muistutettuani Scillaa omasta asennostaan alkoi lyhentäminenkin onnistua paremmin. Viimeiseksi harjoiteltiin vastalaukkaa. Käskin Scillan nostaa pitkän sivun alusta vastalaukka, ja jatkaa sitä eteenpäin. Jottei tehtävä olisi aivan liian yksinkertainen, täytyi Scillan kääntää tammansa suurelle keskiympyrälle ilman, että laukka vaihtuuu raviin. Tämä tehtävä sujui ratsukolta kuin leikiten, joten Scilla sai jäädä kentälle loppuverryttelemään Brendaa, kun itse lähdin kotia kohti.
K I S A K A L E N T E R I

Brenda kilpailee porrastetuissa kilpailuissa ja on kouluratsastuksessa tasolla 11. Katso tarkemmat pisteet VRL-profiilista.---

---
K U V A G A L L E R I A

 
© Pam Norton

Luvaton kopioiminen tekijänoikeuslain nojalla ehdottomasti kielletty!
Copying without a permission is prohibited by the copyright law!